Anti-Wespennest.nl Rotating Header Image

Papierwesp

Papierwespen zijn een van de meest bekende wespen in onze omgeving. Dit komt doordat we ze allemaal kunnen herkennen aan de zwart-gele kleur van deze wesp. Als iemand wordt gevraagd om een wesp te tekenen dan wordt de papierwesp altijd gebruikt, met zijn opvallende zwart gele strepen.

De meeste papierwespen zijn sociale wespen, dit houdt in dat ze leven in een kolonie, ofwel met een heleboel andere wespen in een nest. In deze kolonie heeft iedereen een bepaalde taak en op deze manier is de soort uiterst sociaal bezig. Ze zorgen voor elkaar en hebben elkaar dan ook meer dan nodig bij het overleven.

Papierwespen eten vooral insecten, en dan wel geleedpotigen. Dit eten zij zodat ze genoeg eiwitten binnen krijgen, hetgeen heel belangrijk is voor het behoudt van hun lichaam en om de larven te kunnen voeren. Deze larven scheiden na het eten van hun dagelijkse portie insect een druppel zoetstof af. Dit wordt door de werksters opgegeten en is cruciaal. Zonder deze zoetstof zouden de werksters niet kunnen overleven.

Waar worden de nesten gemaakt?

De nesten van de papierwespen worden gemaakt op de meest uiteenlopende plekken. Van verlaten muizennesten tot in bomen en van onder de grond tot onder een dak. Gemiddeld zijn de wespennesten zo een 20 tot 30 cm breed met een dikte van 2 cm ter isolatie. De opening van het nest bevindt zich op meerdere plekken en niet alleen aan de onderkant.

Deze nesten worden gemaakt van plantenvezels of houtstukjes die door de wesp worden fijngekauwd en wat overblijft is een papierachtige stof waar het nest van worden gebouwd. De papierwesp heeft zijn naam dan ook te danken aan de manier waarop het zijn nest bouwt.

Wat kost een ongediertebestrijder?

Vergelijk het aanbod van specialisten in jouw woonplaats en kies voor een bestrijder die jou het beste kan helpen. Zo bespaar je op de kosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze dienst is gratis en vrijblijvend.